Történetük

6611qado8awdrz3stw45.jpg

 

Korai évek (2008-2011)
2008-ban Dan Reynolds, a banda énekese találkozott a dobos Andrew Tolmannel a Brigham Young egyetemen, ahol mindketten hallgatók voltak. Bevették együttesükbe Andrew Becket, Dave Lemkét és Aurora Florence-t, hogy legyen gitáros, basszusgitáros és zongorás. Nevük egy anagramma, mely olyan kifejezésekből áll, amit csak a banda tagok ismernek. Az öttagú csapat még ebben az évben kiadott egy EP-t (középlemez) Speak to Me címmel. Beck és Florence 2008-ban kilépett a bandából.
2009-ben Tolman egy középiskolai barátját, Wayne Sermont toborozta az együttesbe, aki a Berklee zenei főiskolában végzett, hogy játsszon gitáron. Feleségét is felkérte, Brittany Tolmant, hogy legyen háttérénekes, illetve szintetizátoron zenéljen. Nem sokkal később Lemke is ott hagyta a csapatot, így egy másik Berklee-n végzett fiatalember csatlakozott, Ben McKee, hogy basszusgitárosként erősítse és tegye teljessé az együttest.
2010-ben kiadtak két EP-t, az Imagine Dragonst, valamint a Hell and Silence-et, mindkettőt Las Vegasban rögzítették. 2011-ben visszatértek a stúdióba. A harmadik EP It’s Time néven jelent meg, még mielőtt aláírták volna a lemezszerződést.
2011 novemberében az Interscope Recordshoz szerződtek, és az angol Grammy nyertes producerrel, Alex da Kiddel kezdtek el dolgozni. Végül a Tolmanek is kiléptek a bandából, 2011 augusztusában Ben McKee felkérte Daniel Platzmant dobosnak, novemberben pedig Theresa Flaminio is tag lett.


Nemzetközi siker és a Night Visions (2012-2014)
2012 elején Theresa Flaminio ott hagyta az együttest, így maradtak négyen. A kaliforniai West Hollywoodban vették fel több dalukat is Alex da Kid támogatásával. Legújabb EP-jük, a Continued Silence valentin napon jelent meg 2012-ben, és a Billboard 200 listán a 40. helyre került. Ebben az évben egy másik EP-t is kiadtak, a Hear Me-t.
Nem sokkal az It’s Time single debütálása után a dal a Billboard Hot 100 15. helyezettje lett. A videóklip 2012. április 17-én jelent meg, és jelölve lett az MTV Video Music Awards Legjobb rock videó kategóriában.
2012 nyarán fejezték be a Night Visions album felvételeit, és ugyanezen én szeptember 4-én jelent meg a debütáló album az Egyesült Államokban. Második helyre tört fel a Billboard 200 listán az első heti eladások alapján, hiszen 83.000 példány talált gazdára, és ezzel 2006 óta a legnépszerűbb rock albummá vált. A Night Visions elérte a Billboard alternatív és rock album listájának első helyét, illetve a legjobb 10-be került Ausztráliában, Ausztriában, Kanadában, Hollandiában, Németországban, Írországban, Norvégiában, Portugáliában, Skóciában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Az album három dala került a Billboard Top 40 listába, négy az ARIA Top 40-ba és öt a UK Top 40-ba.
A Night Visions második single-je, a Radioactive a dobogó első helyét foglalta el a Billboard alternatív dalok, Billboard rock dalok és a svéd single-ök listáján, valamint több, mint 7 millióan vették meg az Egyesült Államokban, és szétzúzta a korábbi rekordot, hiszen 87 héten keresztül szerepelt a Billboard Hot 100-ban. A Hot Rock Songs listán is rekordott döntött, mivel 23 hétig első helyezett volt, és a műfaj legnagyobb slágere lett 2013-ban. Ugyanebben az évben a Spotifyon a legstreameltebb dal lett az USA-ban. A dalt két kategóriában is jelölték az 56. Grammy díjátadón az Év dala és a Legjobb rock fellépésben, utóbbit meg is nyerték. 2015-ben a Radioactive megkapta a gyémánt elismervényt, mert 10 millió példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban.
A harmadik single, a Demons szintén első lett a Billboard pop dalok, és hatodik a Billboard Hot 100 listán. Több, mint 5 millió kelt el belőle az USA-ban.
A Billboard 2012 egyik legfényesebb új csillagainak nevezte őket, később pedig 2013 áttörő előadójáinak. Az Amazon.com 2012 kedvenc rock előadóinak hívta a bandát.
2013-ban az Imagine Dragons bejárta Európát és Észak-Amerikát a Night Visions turné keretében. 13 további nyári amerikai dátumot hirdetett meg. Ezután észak-amerikai Amfiteátrum turnét jelentette be.
2013 áprilisában kiadtak egy albumot, a Live at Independent Recordsot.


A Smoke + Mirrors és a szünet (2014-2016)
Sao Pauloban a Lollapaloozán volt az Into the Night turné utolsó állomása, ahol a banda szünetet jelentett be: “Egy darabig ez az utolsó fellépésünk, nem is lehetne ennél jobb helyszínt találni a turné befejezéséhez.”. Az Into the Night turné vége a Night Visions időszakot zárta le. Dan Reynolds viccelődött is ezügyben: “Mindig útközben írjuk a dalokat, úgyhogy jönni fog az a második album, kivéve ha 27 évesen meghalunk jövőre. Remélhetőleg ez nem fog megtörténni, és kiadjuk a következő albumot. Nem tudom, mikor, de így lesz.”.
A második lemez híre újévi fogadalomként robbant a köztudatba, miszerint zenét fognak csinálni egészen addig, amíg nem érzik azt, hogy elkészültek. 2014-ben Dan azt mondta az MTV-nek, hogy “Olyan albumot szeretnénk összehozni, ami tetszik nekünk.”. Továbbá hozzátette, hogy “Időnként nagyon maximalisták vagyunk, és nem akarunk elsietni semmit, mert tudjuk, hogyan szoktuk kezelni a dolgokat. Nem áll szándékunkban kiadni dalt, amíg nem érezzük azt, hogy tényleg igazán jó lett, érted, és ez ki tudja, meddig fog tartani.”

A Night Visions turné kezdetétől fogva  írnak anyagokat az új albumhoz, és már azelőtt kezdtek el demókat készíteni, hogy bevonultak volna a stúdióba. Mire azonban eljutottak arra a pontra, hogy dolgozzanak az albumon a stúdióban, 50 demóból munkálkodhattak. Ezek az anyagok Dan szerint “egyértelműen mások”, de hozzátette, hogy “Továbbra is Imagine Dragonsos, de sokat fejlődtünk és jobban tudunk bandaként működni. Remélhetőleg ez az új anyag egy lépés lesz a jó irányba. Igyekszünk alkotni, tenni, amit tudunk és amit jónak érzünk.”

Daniel Platzman, a dobos, kiegészítette mindezt azzal, hogy “nem kérnek a külső nyomásból”.
Számos dalt jelentettek meg egyéb projektek részeként, úgy mint a Battle Cry című betétdal Transformers: A kihalás kora című filmhez (2014. június), vagy a Warriors a 2014-es League Of Legends világbajnoksághoz (2014. szeptember).
Október 24-én lelepleződött az album első single-je, az I Bet My Life, ami három nappal később jelent meg. 2014. december 12-én az Imagine Dragons közösségi oldalaikon keresztül megkérte amerikai rajongóit, hogy nézzenek szét városaikban, mert meglepetések várnak rájuk, és ehhez hasonló játékos, rejtélyes feladatokkal derült ki az album címe, borítója és a dallista.
A Smoke + Mirrors album 2015. február 17-én jelent meg, a banda észak-amerikai turnéja pedig Portlandben kezdődött június 3-án.
A turné során  két további dalt adott ki, a Roots-ot (augusztus 26.) és az I Was Me-t (október 12.).
2016. január 20-án felléptek a budapesti Papp László Sportarénában, ami az együttes történetében a második alkalom volt, hogy ellátogattak Magyarországra. A turné 2016. február 5-én ért véget Amszterdamban.

Ebben az évben most már tényleg szünetre megyünk. Meg sem álltunk úgy nagyjából 6 éve, úgyhogy magunkra kényszerítettünk egy legalább egy éves kihagyást.

– nyilatkozta Dan Reynolds.

2016. március 2-án megjelent az Imagine Dragons koncertfilmje, az Imagine Dragons In Concert: Smoke + Mirrors Live. Áprilisban a Mielőtt megismertelek című film egyik betétdalát énekelte az együttes, nevezetesen a Not Today-t. A Suicide Squad zenei albumára is felkerült egy számuk, melyben Lil Wayne, Wiz Khalifa, Logic, Ty Dolla Sign és az X Ambassadors. Az Utazók című filmhez is felénekeltek egy dalt, a Levitate-et, ami 2016. november 28-án jelent meg.


Evolve (2016-napjainkig)
2016. szeptember 17-én kezdték el emlegetni az új albumot egy tweettel, amiben mindössze annyi állt, hogy “studio.” Az ezt követő négy hónapban további utalgatásokat tettek. 2017. január 24-én videókat kezdtek el posztolgatni a legelső single-ről. Morse kód is el volt ezek rejtve, ami azt jelenti, hogy “objects of the same colour“, azaz “ugyanolyan színű tárgyak”. Január 31-én adták ki elkövetkezendő albumuk első single-jét, a Believert.
Az idő előrehaladtával egyre több dátum jelent meg az Imagine Dragons “fellépések” listáján, hiszen a sok egyéb koncert mellett a srácok nyáron útra keltek, és a világ számos pontján léptek fel fesztiválokon, többek között a soproni Volt fesztiválon is.
2017. április 27-én jelent meg az új album legfrissebb single-je, a Thunder, május 8-án pedig a Whatever It Takes látott napvilágot. Ugyanezen a napon hivatalosan is lehullott a lepel a harmadik nagylemez címéről, ami az Evolve nevet kapta, utalva a a banda fejlődésére, a nehéz időszakok lezárására és ennek ünneplésére. A bejelentések ezzel nem értek véget, ugyanis kiderült, hogy az Imagine Dragons szeptemberben világkörüli turnéra indul, melynek első állomása 2017. szeptember 26-án volt Phoenixben. Szeptember közepén az észak-amerikai turné folytatása is lelepleződött, 2018 elején ugyanis Ázsiában koncerteznek majd a srácok, tavasszal pedig Európába látogatnak, a viszonylag kevés létszámú helyszín miatt azonban további bejelentésekre készülhetünk. Májusban Ausztrália térségében fog turnézni az együttes. (a helyszínekért kattints IDE).

 icon-backward  vissza az Imagine Dragons menüponthoz