Új videoklip & kórházi látogatás & az Imagine Dragons kifejlődése

Sziasztok!

Mint ahogyan a címben olvashattátok, összegyűjtöttem néhány aktualitást, melyek közül különösen az első pont nagyon izgalmasnak ígérkezik.
A Believer és a Thunder hivatalos klipjei, majd a Yesterday és a Walking The Wire videói után újabb videoklippel érkezik az Imagine Dragons, méghozzá nem akármilyen közreműködéssel: az ESPN-en közvetített Alantic Coast Conference amerikai futball szezonjában főiskolai csapatok csapnak össze, a tegnap este folyamán pedig a Luisville és az NC State mérkőzés zajlott le, és az utóbbiak győzelmével végződött. A meccset megelőzően a bajnokság hivatalos közösségi oldalain jelent meg a következő videó, mellyel az új szezont reklámozták, és általa megkaptuk az első ízelítőt. A teljes hosszában való megjelenését maga az Imagine Dragons is megerősítette, jövőhéten érkezik a Whatever It Takes videoklipje.


Az október 4-i Sacramento-i fellépést megelőzően az Imagine Dragons a Sutter Children’s Centerbe látogatott el, ahol beteg gyerekekkel zenéltek együtt, mely során a banda legnépszerűbb dalai is elhangzottak. A gyermekek nagyon izgatottak voltak és boldogan énekelték együtt a srácokkal a Radioactive-et, melyet természetesen mindannyian ismertek. Néhány fiatal nyilatkozott is, és fontos részükként emlegették a bandát. A videó megtekintéséhez kattintsatok IDE.

A továbbiakban egy cikk fordítását olvashatjátok el, mely tulajdonképpen az Imagine Dragons kifejlődésének folyamatát mutatja be, a Smoke + Mirrorstól az Evolve megjelenéséig.
Az elmúlt évig a Grammy-díjas és kétszeres AMA győztes Imagine Dragons bizonytalan volt a saját zenéjét illetően. Dan Reynolds, a frontember az együttes életének nagy részét depresszióval küzdve élte át, mely csak rosszabb lett népszerűségük növekedésével párhuzamosan. 2016 elején pedig már a többi bandatagot is elérte mindez. Hat éven át megállás nélküli turnék, sűrű koncertsorozatok és késő stúdiózások végül megbosszulták magukat.
Ennek következtében a banda úgy döntött, hét hónapra félreteszik a zenét. Reynolds segítséget kért a depressziójára. A többiek barátokkal és családtagokkal töltötték az időt, illetve új városban telepedtek le. A szünet felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult a csapat mentális egészségét illetően, és ahogy a dobos Daniel Platzman is mondta, a dalszövegírásra is nagy hatással volt.

Szerintem túlságosan kipréseltük az élet szivacsát és kifogytunk dolgokból, amiről a zenénk szólhatna. El kellett egy kicsit válnunk, hogy különbözően élhessünk, új módokon érezzünk dolgok iránt, hogy aztán újrakezdhessük együtt. Úgy gondolom, érzékelhető a szünetünk haszna az új albumnál.

2016 ősze nagy pillanat volt az Imagine Dragons számára, hiszen visszatértek a stúdióba. A félrevonulás gyümölcsözőnek bizonyult. Nagyjából 200 és 300 közötti számú demó készült – az iPhone-nal készített dúdolásoktól a majd’ teljesen kész dobolással és szintetizátorral készített dalokig – a banda készen állt arra, hogy felvázolja az új album irányát. Az első döntés az volt, hogy legyen élénk. Ahelyett, hogy azokat a technikákat kövessék, ami az első két albumot nemzetközi multiplatinum státuszra vitte, az Imagine Dragons teljesen átalakította a dalszerzési procedúráját.

Nem próbálkoztunk olyan erősen az Evolve megalkotásánál – mondja Platz nevetve. – A Smoke + Mirrors egy nagyon jó tapasztalat volt, és igazán büszkék vagyunk rá. De rengeteg olyan dolog van benne, ami csak akkor történhet meg, amikor egy együttes irányítja az első stúdiózását. Mi magunk alkottuk meg szinte az egész albumot. Olyan dolgokba futottunk bele, minthogy 300 hangsáv került egy háromperces dalba. Időnként úgy tűnt, festékkel próbáltunk színeket kreálni, de végül csak barnát kevergettünk. Ezúttal tisztaságot szerettünk volna, egy tisztább esztétikát. Nem akartunk beleesni a félelem alapú döntések csapdájába.

A banda néhány radikális változást hozott. Az általában zárt egységként működő Imagine Dragons először nyitott a producerek felé. Az eredmények zeneileg és mentálisan is átformálták a csapatot. Többek között azt svéd duót alkalmazták (Mattman & Robin), akik Taylor Swift 1989 albuma és Selena Gomez, valamint Gwen Stefani egyes slágerei mögött álltak, valamint Lorde hűséges kreatív ereje, Joel Little segítségével az Imagine Dragons készen állt a folyamatra.

Nagyon magabiztosak voltunk a szünetünk után abban, hogy kik vagyunk, milyen zenét szeretnénk csinálni és hogyan hangozzunk – folytatja Platzman. – Eléggé biztosak voltunk magunkban ahhoz, hogy producerekkel dolgozzunk, és azt mondják nekünk, hogy “Megvan, ami kellett – lépjetek tovább. Ne töltsetek további nyolc órát egy másik hangot keresve”. És ez sokat segített. Dan azt mondta, hogy ez az album a mi érkezésünk, és igaza is volt, mert soha nem lehettünk volna elég magabiztosak ahhoz, hogy átengedjünk másoknak a vezető ülést, ha továbbra is bizonytalanok vagyunk.

A lemez ennek megfelelően az Evolve nevet kapta, és egy jobban hangzó, de nem kevésbé erősebb Imagine Dragonst fed fel. Minimalistább és többet mutató, mint a banda korábbi két albuma. A többszörösen rétegezett hangok, mely az eddigi munkák mocskos erejét adta eltűntek, és az Evolve szűk hangzású palettája, mely jól kiválasztott hangszerekből áll, sokkal uralkodóbb tud lenni, mint gitár és szintetikus sávok százai. Az Evolve alapján a kevesebb több.
A nyolcvanas évek hatása is újdonság. A nyitódal I Don’t Know Why ötvöz egy durva, tiszta vokális vonalat a szintetizátor kísértő hármasával, ami méltó helyet kaphatna egy Human League albumon. A Mouth Of The River refrén gyengéd vonószenekar vonalai – nagyon West End Girl stílusú – találkoznak arpeggiált gitár és keyboard aláfestéseivel, miközben a kiemelkedő Yesterday a Queen visszahangjával, erős zongora akkordokkal, és akrobatikus háromrészes hangharmóniával büszkélkedhet.

A Smoke + Mirrors nagyon telített volt, de most megérkeztek a színek is – mondja Platz. – A hangok képesek fényesebben ragyogni, amikor kevesebb dolog történik. Ez nem volt számunkra ösztönös. Az Evolve egy jobb esztétikához, az összes csodálatos producerhez, akikkel együtt dolgoztunk az albumon és hozzánk is szól, és nagyon jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Nem is lehetnénk boldogabbak amiatt, ahogy mennek a dolgok – folytatja. – Ha a lemez megjelenése előtt azt mondod nekünk, hogy négy hónappal később lesz egy első helyezett dalunk és albumunk iTunes-on, nem valószínű, hogy elhittük volna neked. Semelyikünk nem számított erre. Hogy ennyien összekapcsolódtak a zenével, az egy rendkívüli megerősítés. A turné elején ez az erős reakció fantasztikus, mert az Evolve-ot elvisszük a világ minden részére. Megbizonyosodva lenni arról, hogy az embereknek tetszik, csak még izgatottabbá tesz, hogy odaérjünk az egyes városokba.

Forrás: straight.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük